hugoendirecteRAC1.jpg

HUGO SOARES, LA VEU DOLÇA

L’entrevista a Clarence Bekker a Rac1 em va dur a descobrir Hugo Soares. En el concert solidari del Playing For Change Day de Barcelona, fa tres setmanes, va pujar a l’escenari la calidesa personificada i sudamericana barrejada amb la potència de qui se sap arreladament africà.
Vaig descobrir Hugo Soares, amb una vida tan impressionant, sense la qual, no es pot entendre la seva música nòmada, d’arreu, però tan propera.
Futbolista de professió, 11 anys de professional, i posteriorment, el 2007, músic autodidacte, capaç de mantenir converses en sis idiomes: català, castellà, portuguès, anglès, italià, grec i guaraní, la llengua pròpia del Paraguai.
Avui ha estat impressionant poder escoltar-lo en directe i explicar amb ell la seva història.

BIOGRAFIA HUGO SOARES
És molt important la biografia nòmada d’Hugo Soares per entendre les múltiples influències de la seva música. El més al·lucinant és que fins el 2007 no deixa de considera-se futbolista per passar a definir-se com a músic.
Hugo Soares neix a la capital de Luanda el 1974. La Colònia portuguesa que anomenen Angola. Amb un any d’edat, la seva família i ell marxen de la guerra i, via Portugal, emigren a Sud-amèrica. Van a Paraguai i s’estableixen 5 anys al Brasil.
Al cap d’aquest temps tornen a Luanda, que està en plena guerra d’emancipació de Portugal, perquè el seu pare volia que visquessin aquesta experiència.
En poc temps tornen a marxar. Tornen a Paraguay, passen per Brasil i s’estaran 12 anys a Argentina. En tot aquest temps, la família creix, i l’Hugo és 7è de 16 germans: 1 negre, 10 mulats i 5 blancs.
L’única referència que té l’Hugo en relació a la música és el comentari que fa als seus pares una senyora de Xile que els diu que el nen té dots musicals.
HUGO SOARES: FUTBOLISTA PROFESSIONAL
L’Hugo Soares comença la seva carrera com a futbolista professional als 19 anys al San José de Oruro a Bolívia (1a divisió, davanter centre).
Fins als 19 anys es va estar entrenant d’amagat dels seus pares. Recorda els entrenaments i les proves que feien als joves com una cosa meravellosa. A Bolívia li van fer fer una prova com a professional a 3.800 metres d’altitud. Treia sang pel nas!
A partir d’aquí comença una carrera d’11 anys com a futolista professional. Va passar per: Argentina, Veneçuela, Perú, Argentina… I salta a Europa on va fer una pretemporada a Bèlgica on coneix a Zifo… Després va a Grecia, Portugal… I salta al Sabadell.
Ens anem acostant a Barcelona… Del Sabadell passa a Jaén. I el 2003 arriba a Barcelona, on juga al Sants, Florida, Atlanta, Mont Blanc, Torredembarra i al Sant Llorenç Penedès.
Durant tots aquests viatges, la guitarra és el seu hooby.
HUGO SOARES: MÚSIC
El 2007, l’Hugo deixa el futbol, i es comença a dedicar seriosament a la música. A Barcelona coneix molts músics, entre ells en Clarence Bekker, que es converteix en el seu mestre. Comencen a tocar plegats, fins que un dia en Clarence, que no tenia ganes de fer un concert, li diu que hi vagi ell sol.
Entra a formar part del projecte PLAYING FOR CHANGE. I enregistren, juntament amb en Clarence, la cançó PEMBA LAKA.
Amb tota l’experiència acumulada i tots els ímputs que ha rebut en la seva vida que l’acaben animant a fer-se músic, compon una de les seves 40 cançons: DICEN
HUGO SOARES: EL MÚSIC DELS 5 PERSONATGES
Amb tota aquesta experiència vital acumulada, l’Hugo té quatre personatges musicals molt definits i tots autodidactes: director de Gospel: a Sta. Mitjancera i Sant Isidor; toca Zambo, música de ball, cançó cubana; toca a Bodes, repertori en funció del país d’origen dels convidats; Hugo Soares, 40 cançons pròpies; i el músic de carrer.
HUGO SOARES: MÚSIC DE CARRER
És impressionant veure’l improvisar una cançó com en Wicked Game amb un músic africà com Ely Niang…

Continuarem donant-vos notícies de l’Hugo.


Imatges de l’Hugo Soares i de la seva actuació a RAC1:
 

Para la correcta visualización, debe aceptar las cookies.