GÈNESI: CAMPANYA DE PROMOCIÓ 2.0 DEL LLIBRE DEL PARE MANEL

Aquest febrer, durant dues setmanes, moltes persones han rebut uns mails amb un contingut estrany que incloïa una papereta negre de referèndum, amb diferents preguntes en blanc relacionades amb l’Església, el lema “La realitat no és en blanc o negre” i el logotip d’un capellà amb un cleargyman. No es tractava de cap virus destructiu, ni del missatge d’una secta o d’una casualitat. Ha estat la campanya de promoció ideada per Soroll de fons, comunicació social media, per a preparar l’aparició del llibre “Pare Manel. Més a prop de la terra que del cel”.
Com es va gestar la campanya de promoció?.
El contingut del llibre “El Pare Manel. Més a prop de la terra que del cel” de Francesc Buxeda, qüestiona el paper que té l’Església actual a l’hora de donar respostes reals als problemes reals dels ciutadans i ens ofereix una particular idea no excloent d’entendre la religió, amb obertura de mires i allunyada de dogmatismes.
Aquesta ha estat la base argumental sobre la qual s’ha sustentat una campanya de promoció amb un doble objectiu: generar debat sobre qüestions que tenen resposta acreditada en la lectura del llibre i la creació de marca.
Un doble objectiu que vàrem combinar sumant els conceptes “papereta de referèndum”, “lema” i “logo”, i utilitzant una combinació cromàtica simple però impactant, blanc sobre negre. Vam buscar tres preguntes contundents: “L’Església hauria de ser més democràtica?”, “Un capellà té dret a tenir parella?” i “L’Esglesia hauria d’acceptar la llei de l’avortament?”; hi vam afegir les opcions de Si o No, simbolitzant la rigidesa dogmàtica de l’estament eclesiàstic, i a sota el lema “La realitat no és en blanc o negre” com a declaració de principis; finalment, el logo a traç de llapis d’un capellà amb cleargyman, una típica vestimenta blanca i negra dels capellans, per evidenciar l’immobilisme arrelat en els símbols d’aquesta institució. Tot plegat per generar una marca fàcilment identificable.
Facebook, bloc i faixa.
La difusió de la campanya es va preveure inicialment per mailing, el que es coneix com a màrqueting viral, a través de l’encapçalament “Més a prop de la terra que del cel. Passa-ho!”. A l’hora aquest mail es va vincular a la creació d’una pàgina al Facebook amb el mateix nom on els usuaris podrien accedir per dir-hi la seva i consultar informacions relacionades amb el tema de debat que es proposava. Aquesta plana s’ha convertit en la del llibre.
També s’ha estrenat el bloc http://www.llibreparemanel.info/ on es dóna tot tipus d’informació sobre el llibre: biografia del Pare Manel i de l’autor, agenda d’actes, informacions de premsa, vídeos o crítica literària. El bloc és una plataforma que convida a tothom a aportar les seves impressions al respecte del llibre i dels debats que s’hi generen.
Finalment, el disseny de la faixa que acompanya físicament el llibre té el format de la papereta que s’ha enviat per mail amb la pregunta “Un capellà té dret a tenir parella?”. D’aquesta manera és vincula directament la campanya amb el producte exposat a les llibreries i és fa fàcilment identificable.